Wanneer u vragen heeft over de Slag om Carcassonne, waar stelt u ze dan?
Vragen over precies wat? Wilt u meedoen aan een dag in Den Haag... of wilt u dat we met alle spullen naar u toe komen, voor een familie- of vriendendag?
Of vraagt u namens uw bordspelvereniging en wilt u misschien informatie over onze aanwezigheid op een spellendag?
Veel antwoorden vindt u hieronder. Maaru kunt ook een mail sturen naar info@slagomcarcassonne.nl of appen naar +31 6 3400 1872.
Het is prettig wanneer u in ieder geval redelijk bekend bent met de regels van het basisspel. Er zijn maar heel weinig spelers die alle regels van alle grote en kleine uitbreidingen van buiten kennen. Dat is ook niet te doen.
Doorgaans weet de een dit en de ander dat en helepen we elkaar tijdens het spel verder. Zo is elke aflevering van De Slag een leermoment voor iedereen
Voor het meedoen betaalt u niets. In ieder geval niets wanneer u meedoet aan het evenement dat tweemaal per jaar op de Athenesingel in Den Haag wordt georganiseerd.
Voor evenementen die georganiseerd worden op andere locaties (zoals bijvoorbeeld tijdens een speeldag van een bordspelvereniging) kan een algemene entreeprijs gevraagd worden (waarmee u toegang heeft tot de speeldag zelf).
Een goed humeur, dat zou fijn zijn.
Verder kunt u een lunchpakket meenemen, voor uzelf natuurlijk.
Kleine versnaperingen (drop, snoep, chocola, snacks) om te delen met anderen is iets waarmee u veel symphatie kweekt. Het is maar een tip. U zit tenslotte een hele dag met uw medespelers aan tafel.
Leuk!
Wilt u dat doen bij u thuis of informeert u voor uw vereniging?
Er zijn namelijk enkele praktische voorwaarden.
Allereerst moet er ruimte zijn in de agenda van De Slag.
in de periode april - september zal dat lastig zijn, maar u kunt altijd even informeren.
Van begin oktober t/m maart is van alles mogelijk.
U moet ook een geschikte ruimte hebben en een tafel die groot genoeg is.
Het speelveld van De Slag meet 330x100cm. Dat moet passen. Er is een hardboard ondergrond die op een aantal kleinere tafels gelegd wordt. Voorwaarde is wel dat die tafels aan elkaar moeten sluiten.
Het is ook fijn wanneer er rond het speelveld nog wat ruimte is voor de eigen spelonderdelen en een kop koffie of een biertje.
Er moet om de tafel heen gelopen kunnen worden. Spelers blijven niet zitten maar gaan aan de wandel om te onderzoeken of er elders meer punten te verzamelen zijn.
Er moeten tenminste vier spelers zijn en maximaal zeven.
Kosten aan het huisvesten van De Slag bedoelt u?
In principe niet... maar het zou fijn zijn wanneer er een brandstofbijdrage is. De Carcassonnemobiel is een dorstig type.
De tijdsduur van het spel is afhankelijk van een groot aantal factoren.
Het aantal spelers. Het speelt het vlotst met 5 spelers.
De ervaring van de spelers. Het is niet gezegd dat ervaren spelers altijd vlotter spelen... maar doorgaans wel.
Denktijd. Nadenken over een zet tijdens de beurt van medespelers helpt voor een vlot spel en voorkomt ergernis.
In de regel is De Slag met ongeveer acht uur gespeeld. Inclusief 20 à 30 minuten voor het natellen van de eindscore.
Heel goed zelfs!
Wanneer er teams van twee personen zijn kunnen de spelers elkaar aflossen. Dat is prettig voor toiletbezoek of voor het halen van eten en drinken. Het spel wordt daar een stuk vlotter door.
Dat hoeft niet. Er kan, bijvoorbeeld tijdens een weekend, over twee dagen gespeeld worden.
Vrijdagavond en zaterdag. Of zaterdagmiddag en zondag.
Tijdens zo'n opzet kunnen spelers elkaar ook aflossen. Eén speler speelt de ene dag, een ander de volgende dag.
Wij slapen in onze camper, die tijdens dit soort gelegenheden omgedoopt wordt naar Carcassonnemobiel.
Er is een hardnekkig misverstand dat Cassoulet is ontstaan in Castelnaudary in de 14e eeuw, tijdens de Honderdjarige Oorlog gedurende de belegering van de stad. Dat klopt niet helemaal. Destijds maakten de burgers van die stad deze bonenschotel voor de bij hen ingekwartierde soldaten om hen op krachten te komen en de belegeraars te verslaan. Dat klopt.
Maar ook Carcassonne is tijdens de honderdjarige oorlog belegerd geweest en ook dáár waren troepen ingekwartierd, net als in Toulouse. En ook in die steden maakten de burgers streekgerechten voor de soldaten. Cassoulet komt van oorsprong ook niet exclusief uit Castelnaudary, maar uit de streek rondom die steden. Ook Carcassonne en Toulouse hebben een cassoulet met elk eigen ingrediënten en eigen manieren van bereiding. Dus...
Wanneer je tegenwoordig in Carcassonne bent dan zul je zien dat alle restaurantjes maar één gerecht serveren.
Een échte Cassoulet de Carcassonne?
Wij vinden deze, van Adriaan van Raab van Canstein heel erg lekker. Julius ook.